Üyelerimizle Sohbetler: Hülya Çavuş

wtech web 0506

 

1. Bu zamana kadar nasıl bir kariyer yolculuğunuz oldu? Kariyer yolculuğunuzda devam ederken yolunuza ışık tutanlardan ve bu zamana kadarki önemli dönüm noktalarınızdan bahsedebilir misiniz?

Elektrik-Elektronik Mühendisiyim. Kariyerim süresince teknoloji, bankacılık, otomotiv, perakende, enerji, gıda gibi sektörlerde, Bilgi Teknolojileri alanında farklı rollerde yer alma fırsatı buldum ve Tavuk Dünyası’nda CIO olarak çalışma hayatıma devam ediyorum. Kariyer yolculuğunda en önemli unsurun kişilerin yetenek ve motivasyonunun karşılık bulabildiği, sürekli gelişime imkân sağlayan çalışma ortamlarında yer almak olduğunu düşünüyorum. Benim bu anlamda kendimi şanslı hissettiğim bir kariyerim oldu. Türkiye’deki köklü kurumlarda çalışma fırsatı buldum ve özellikle Garanti Teknoloji deneyimim, kariyer gelişimim için önemli bir dönüm noktası oldu diyebilirim. Bankacılık sektörü olmasından dolayı kritik olan tutarlılık ve doğruluk hassasiyeti, derin bir analiz perspektifi ve yoğun proje temposu ise meslek hayatıma kalıcı bir iş disiplini sağladı.

Erkek çoğunluğunun ciddi anlamda baskın olduğu bir mühendislik alanında eğitim alıp, sonrasında yine benzer bir eğilimdeki çalışma hayatında yer alan bir kadın olarak; konfor alanı ve mevcut iş tanımı dışında da bir gelişim hedeflemek, cesaretle sorumluluk almak kariyer yolculuğumda bana daima anlamlı katkılar sağladı.

Kendi iç motivasyonunuzu oluşturmak, çalışma alanınızda bir değer üretmek için tutkunuzun peşinden kararlılıkla ilerlemek ve kendi gelişim yolculuğunuzun peşine düşmek, ister kurumsal hayat olsun, ister kendi bireysel girişiminiz olsun, oldukça değerli diye düşünüyorum.

2. Wtech ile yollarınız nasıl kesişti? Dernek ile olan ilişkinizden bahsedebilir misiniz?

Teknoloji alanında kadın temsilinin desteklenmesi için sağlanan çalışmalara katkı sağlamak, özellikle son yıllarda kendim için de belirlediğim ve özenle üstünde durmaya çalıştığım bir sorumluluk alanı. Bu anlamda Wtech ile konuya ortak bir perspektifte bakabilmek ve ortak projeler üretebilmek adına, büyük bir heyecanla derneğe dahil oldum.

Zehra Hanım’ın yüksek enerjisi ve yaklaşımı da tabi ki ekip ruhunu, kolektif bilinci derinleştiren ve katılım motivasyonunu artıran çok kritik bir unsur. Dernek çatısı altında özenle hazırlanmış pek çok program ve proje mevcut. Teknoloji alanında çalışan bir kadın olarak, bu çalışmaların içinde katkı sağlayabileceğim tüm noktalarda memnuniyetle yer almaya çalışıyorum.

3. Tavuk Dünyası olarak 10 yıl gibi bir sürede çok hızlı bir şekilde büyüdünüz ve “Fast-Casual” restoran deneyiminin en güçlü temsilcilerinden biri oldunuz. Bu süreçte teknoloji size nasıl bir itici güç verdi?

2012 yılında kurulan ve kurulduğu günden bu yana, “herkese kaliteli, lezzetli, ulaşılabilir fiyatta bir yemeği; kendini iyi hissedebileceği mekanlarda sunma” hedefi ile ilerleyen Tavuk Dünyası olarak, bugün Türkiye’nin 54 şehrinde, KKTC’de ve İspanya’da özgün lezzetlerimizi misafirlerimizle buluşturuyoruz. Ankara’da yer alan yüksek standartlardaki üretim merkezimiz, restoran operasyon yönetim sistemimiz, geniş dağıtım ağımız ve büyüyen bayi modelimiz ile Türkiye’de yeme-içme sektörünün öncü restoran zincirlerinden biri olmanın gururunu yaşıyoruz. Türkiye’nin yerel lezzetlerinden ve dünya mutfaklarından esinlenerek hazırladığımız ve farklı damak tatlarına hitap eden çeşit çeşit lezzetlerimizi, 49 cm’lik kocaman porselen tabaklarımızda hem göze hem mideye hitap eden özgün tarzımızla sunarken, rahat ve keyifli restoranlarımızda da her yıl milyonlarca misafirimizi ağırlıyoruz.

Tavuk Dünyası olarak, hızlı büyüme sürecimizde teknoloji de her zaman başarımızın önemli unsurları arasında yer aldı. Üretim merkezimizde, restoran operasyon yönetim sistemimizde ve geniş dağıtım ağımızda teknolojik yeniliklerden her zaman faydalandık. Özellikle restoran operasyon yönetim sistemimiz, siparişlerin hızlı ve hatasız bir şekilde işlenmesini sağlayarak müşteri memnuniyetini artırdı ve operasyonel verimliliği maksimize etti.

Süreçlerimizin her adımında; kesintisiz çalışma ortamı ve erişim sunmak, altyapı ve donanım ihtiyaçlarına cevap vermek, iş ihtiyaçları ile uyumlu yazılım çözümleri sunmak ve verimliliği artıran, etkin yönetim sağlayan dijital akışlar dizayn etmek için çalışıyoruz.

4. Yapay zekanın hayatımızın her alanına girmesiyle birlikte markalar hiper-kişiselleştirme çalışmalarına başladılar. Bu alanda yürüttüğünüz çalışmalar var mı? Hiper-kişiselleştirmeyi başarılı bir şekilde sağlamak için teknik açıdan hangi yetkinliklere sahip çalışanlara ihtiyaç duyacağız?

Yapay zeka teknolojilerinin hayatımıza her alandaki entegrasyonu, markaların hiper-kişiselleştirme çalışmalarına yoğunlaşmasına hem olanak tanıdı hem de ciddi bir ivme sağladı. Bu kapsamda hem müşterilere hem de çalışanlara çok daha fazla bireyselleştirilmiş ve özelleştirilmiş deneyimlerle desteklenmiş hizmetler sunmak mümkün. Büyük veri, davranışsal analiz ve tahminlemeye dayalı analitik, kişiselleştirilmiş içerik ve ürün önerileri, chatbotlar, sanal asistanlar artık neredeyse tüm şirketlerin gündeminde.

Biz de 2024 yılının başında, Tavuk Dünyası’nın kendisine ait e-ticaret platformu olan Şeften İste’yi yeni versiyonu ile daha iyi bir müşteri deneyimi sağlar şekilde bulut bir altyapıda devreye aldık. Projenin 2024 yılı içinde yürütülecek 2. fazı için, veri analitiği ile beslenen bir öneri sistemi, yapay zeka destekli kişisel asistanlar ve mobil uygulama ile desteklenecek bir sadakat uygulaması gibi proje hedefleri için önceliklerimizi belirliyoruz. Bu anlamda müşterilerimize daha fazla kişiselleştirilmiş bir deneyim sunmak istiyoruz.

Bunun dışında 2024 yılında özellikle restoran deneyimimizi artırmak üzere, görüntü işleme ve yapay zeka teknolojileri destekli proje fırsatları için denemeler yürütüyoruz. Operasyon saha çalışanlarımızın dijital çalışan deneyimini artırmayı hedefliyoruz.

Tabii, tüm bu proje fırsatları da hem bilgi teknolojileri ekipleri hem de iş birimlerindeki ekiplerde, veri okuryazarlığı ve veri anlamlandırma yetkinliklerinin artırılmasını gerektiriyor. Self-servis raporlama, veri ve analitik, makine öğrenimi ve yapay zeka teknolojilerindeki uzmanlıklar, artık kurumlardaki en kritik yetenekler arasında değerlendiriliyor.

5. Teknolojinin insan yararına kullanıldığı bir dünyada ideal dünya düzeni sizce nasıl olmalı?

Adalet, eşitlik, sağlık hakkı ve yaşam refah düzeyi gibi temel insani değer ve ihtiyaçlara fayda sağlayan, sürdürülebilirlik ve çevre sorunlarına, ekonomik gelişime ve iş hacmine katkı sağlayan daha inovatif ve gelişmiş bir dünya düzeni diyebilirim.

Teknoloji gelişimine paralel olarak, bu teknolojilerin hayatımıza gün geçtikçe daha fazla dokunduğuna tanıklık ediyoruz. Burada konuyu sorumlu bir teknoloji kullanımı anlayışı ile veri güvenliği ve etik kurallar çerçevesinde ele almak çok önemli.

Sürekli gelişimi destekleyen evrensel bir bilgiye erişim modeli, eğitim ve fırsat eşitliğinin sağlanması, yine iletişim odağında yeni nesil yöntemlerle dil ve mekan engellerinin ortadan kalkması, akıllı ev ve şehir konseptleri ile enerji verimliliğinin artırılması, iş dünyasında inovasyon ekosistemlerinin ve fırsatlarının desteklenmesi yönünde teknolojiden beklediğimiz faydalar gün geçtikçe artıyor.