Tarihçemiz
teknolojide kadın derneği'nin tarihçesi
Derneğimizin kuruluş çalışmaları, 2000’li yılların başından beri teknoloji sektöründe üretim, ARGE, dijital ve mobil pazarlama, yapay zeka, artırılmış gerçeklik, sanal gerçeklik, büyük veri ve makine öğrenmesi gibi alanlarda profesyonel yönetici ve girişimci olarak çalışan Zehra Öney tarafından 2017 yılında başlamıştır. Öney, bu süreçte kendi networkünde olan markalar, Türkiye’deki lokal ve çok uluslu firmalar ile görüşüp onları teknolojide toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak için tek çatı altında birleştirmiştir.
Zehra Öney’in kurucu liderliğinde derneğimiz, 31 Ocak 2019 tarihinde aynı hedefi paylaşan 75 kurucu üye ile birlikte faaliyetlerine başlamıştır. 2019 yılının Mayıs ayında ilk kez Genel Kurul toplanmış ve yönetim organları belirlenerek proje çalışmaları hızla başlamıştır.
2019 yılının Aralık ayında “Wtech Akademi” hayata geçirilmiş ve ilk eğitim projesi olan SQL Veri Tabanı Analistliği eğitimi açılmıştır.
2020 yılında Türkiye İşveren Sendikaları (TİSK) iş birliği ile Genç Dönüşüm Akademisi eğitimlere başlamış, 2.000’den fazla öğrencinin eğitim aldığı programa %93 oranında istihdam desteği sağlanmıştır.
2021 yılında Teknolojide Kadın Derneği, Udacity iş birliği ile 30 kadın yönetici ve 32 üniversite mezunu genç kızın 4 ay boyunca Yapay Zeka ve Derin Öğrenme alanında eğitim almasını sağlamıştır. Bu kapsamda bir yapay zeka eğitimi programı Türkiye’de ilk kez hayata geçirilmiştir.
Derneğimiz, kuruluşu sonrasında kısa süre içerisinde 160’ın üzerinde üyeye ulaşmış ve start-up seviyesindeki birçok derneğe kıyasla hızlı, odaklı ve disiplinli çalışma prensibi ile Udacity, UNDP, TISK, SabancıDx, Ford Otosan, Santa Farma İlaç, Hopi, Limak Holding, Egebimtes, SUN Tekstil, Ekoten, SAP, TürkTraktör ile güçlü eğitim projelerine imza atmıştır.
Derneğimizin sürdürülebilirlik komitesi her yıl Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarından birini seçerek bu amaç doğrultusunda projelerin geliştirilmesine destek vermektedir. Bu kapsamda Birleşmiş Milletler’in Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları “Açlığa Son” hedefi çerçevesinde tarımda sürdürülebilirliğe katkı sağlayacak yeni fikir, proje, ürün ve hizmetleri teşvik etmek amacıyla “Tarımda Teknolojik ve İnovatif Çözümler” yarışması hayata geçirilmiştir. Yarışma kapsamında 4 ekip toplamda 150.000 TL’lik ödül kazanmıştır.
Derneğin 2. Olağan Genel Kurulu 28 Haziran 2022 tarihinde Swissotel The Bosphorus’ta gerçekleşmiştir. Derneğin Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı Zehra Öney ikinci kez Yönetim Kurulu Başkanlığı’na seçilmiş ve ikinci dönem yönetim organları belirlenmiştir.
Dernek faaliyetleri kapsamında Türkiye’nin ilk Teknoloji ve İnsan Endeksi, IPSOS ve Bahçeşehir Üniversitesi iş birliği ile tamamlanmıştır. Endeks, Türkiye’de teknoloji alanındaki bilgi düzeyi, davranış ve teknolojiye karşı tutumları göz önünde bulundurarak Türkiye’nin endeks skorunu 100 üzerinden 47 olarak belirlemiştir.
Bugünlerde Neler Yapıyoruz?
6 Şubat’ta gerçekleşen deprem felaketinden sonra çocuklarımız, gençlerimiz ve kadınlarımız için fiziksel olarak Hatay’da ve online olarak deprem bölgesindeki 11 ilde eğitim verecek Teknoloji ve Yetenek Akademimiz ile deprem bölgesinin toparlanmasına ve bu bölgedeki yeteneğin ortaya çıkmasına imkan sağlıyoruz. Antakya yolu üzerinde kuracağımız akademi; deprem bölgesinde eğitim, sanat, spor, sosyal etkinlikler ve AR-GE’nin kalbi olan çok amaçlı, çok işlevli, kolay ulaşılabilir teknolojik bir yaşam ve etkileşim alanı olacak.
Yönetim Kurulu Üyemiz Banu Arıduru’nun liderliğinde “Cumhuriyetin Yüzüncü Yılında Teknolojide Yüz Lider Kadın” projesini hayata geçiriyoruz. Derneğimizin üyeleriyle birlikte çalışarak hayata geçireceğimiz proje, teknoloji sektörüne kalıcı fayda yaratmak için STEM alanında eğitim almış 100 kadın ve 25 erkek öğrenciyi farklı teknik alanlarda uzmanlaştırarak yetkin bir insan gücünün oluşmasına katkı sağlayacak.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve E-Ticaret Merkezi iş birliği ile Türkiye Teknoloji Buluşmaları’na ev sahipliği yapmaya devam ediyoruz. Teknoloji Buluşmaları kapsamında Türkiye’nin dört bir yanında, alanında uzman konuşmacılarla gerçekleştirdiğimiz oturumlarda dijitalleşme, e-ticaret, e-ihracat ve yapay zeka, metaverse, blockchain gibi dönüştürücü teknolojiler konusunda farkındalığı artırıyoruz.
Sürdürülebilirlik Komitemizin belirlediği SKA 6: Temiz Su ve Sanitasyon ve SKA 7: Temiz ve Erişilebilir Enerji başlıklarına odaklanarak bu alanda yeni fikir, ürün ve hizmetleri teşvik edecek projeler geliştirmeye devam ediyoruz.
FutureBright ile birlikte Teknoloji ve İnsan Endeksi çalışmamızın ikinci fazı için çalışmaya devam ediyoruz.